Ik vertrek op reis

Om op reis te kunnen binnen Europa is een coronacertificaat nodig.

Er bestaan 3 verschillende soorten certificaten:

  • vaccinatiecertificaat: bewijst dat je volledig
gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus
  • testcertificaat: bewijst dat je recent een negatieve COVID-19-test onderging
  • herstelcertificaat: toont aan dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve test

Om je persoonlijk coronacertificaat te bekomen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan het zelf aanmaken en downloaden via de nieuwe CovidSafeBE-app. Je kan ook terecht op www.mijngezondheid.be. Het is ook mogelijk je coronacertificaat per post te laten opsturen. Meer info hierover vind je op covidsafe.be of via de helpdesk 078/78 78 50 (24/24 bereikbaar).

Alle EU-landen zullen een bewijs van volledige vaccinatie aanvaarden. Als je nog maar gedeeltelijk bent gevaccineerd, kan dat in sommige landen problemen opleveren. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je op https://reopen.europa.eu/nl

 

COVID-TEST VOOR DE REIS

Alle links die u nodig heeft om een afspraak te boeken vindt u hier: https://linktr.ee/covidnwvl 

Vanaf 28 juni kun je een afspraak maken voor een reistest via www.mijngezondheid.be. Via mijngezondheid.be krijg je een code waarmee je op deze website een afspraak kunt boeken. (Let op dat rechtsboven in mijngezonheid.be de juiste naam staat wanneer je voor meerdere mensen een afspraak boekt, soms blijft het systeem bij de vorige persoon, enkel testen die op de juiste naam aangevraagd zijn, kunnen gebruikt worden!)

Deze codes zijn slechts 30 dagen geldig! Vraag deze dus niet te vroeg aan, niet gebruikte codes zijn ook verloren.

De prijs voor een betalende test is €55, deze betaal je in het testcentrum, dit kan enkel met bancontact of visa.

In onze testcentra worden enkel PCR-testen afgenomen, sneltesten zijn niet mogelijk. Het resultaat van je Covid-test is in 95 procent van de gevallen binnen 24 uur gekend.

 

Pas op: Neem indien je symptomen hebt, neem altijd contact op met je huisarts! Ook deze testen zijn gratis, gebruik hiervoor geen code voor een reistest.

Heb je nog vragen over het coronacertificaat: https://covidsafe.be/nl/veelgestelde-vragen 

 

Ik kom terug van op reis 

Je vult het passagier lokalisatie formulier  (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomst in België. Dit formulier berekent je risico op corona-infectie op basis van hoe lang je in het buitenland was en of het een rode, oranje of groene zone was 

Reizigers die getest moeten worden ontvangen een « corona test prescription code » (CTPC) code per SMS om een test te laten afnemen zo snel mogelijk na terugkeer en na 7 dagen. Deze sms kan even op zich laten wachten. Met de CTPC code kun je via deze site een afspraak boeken voor een eerste test. Ze ontvangen bijkomend een andere code (16 cijfers) waarmee ze hun quarantainecertificaat kunnen downloaden op Mijngezondheid.be om van thuis uit te kunnen werken.

Wat moet je doen:

  1. Ik ben volledig gevaccineerd of heb een Covid-19 herstelcertificaat
  • Bij terugkeer uit een groene, oranje of rode EU/Schengen zone is er geen testing of quarantaine nodig
  • Bij terugkeer uit een rode niet-EU zone moet je je laten testen bij aankomst en op dag 7 doch zonder quarantaineplicht tussen de 2 testen

     2. Ik ben niet (volledig) gevaccineerd of heb geen Covid-19 herstelcertificaat

  • Bij terugkeer uit een rode EU/Schengen zone moet je bij aankomst in quarantaine en je laten testen (tenzij je <72u tevoren een negatieve PCR-test onderging). Is deze 1e test negatief, dan eindigt de quarantaine. Een bijkomende test op dag 7 na terugkomst is eveneens nog noodzakelijk.
  • Bij terugkeer uit een rode niet-EU zone moet je bij aankomst 10 dagen in verplichte quarantaine, en je laten testen bij aankomst en op dag 7. De quarantaine kan worden ingekort als de 2de test op dag 7 negatief is.

Krijg je tijdens je quarantaine symptomen, dan moet je contact opnemen met je huisarts en word je tussentijds getest. 

Krijg je geen bericht dat je in quarantaine moet dan hoef je ook niet getest te worden.

 

Heb je geen Belgische nationaliteit en kom je naar België uit rood gebied? Dan heb je bij aankomst in België een negatieve Covid-test nodig van minder dan 72 uur oud.

Deze maatregel geldt ook voor mensen die werken in België en in het buitenland wonen. Quarantaine is verplicht tot een test wordt afgenomen. Dit moet via de werkgever geregeld worden in overleg met de arbeidsgeneesheer. 

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag?

Klik hier
Deze website kwam tot stand met de medewerking van