Wat indien ik een test nodig heb om naar het buitenland te gaan?

 

Deze testen zijn helaas niet mogelijk in ons triagecentrum, enkel mensen met symptomen of die een hoog risicocontact hadden kunnen bij ons terecht. Van een test afgenomen in het test- of triagecentrum kunt u geen geldig reisattest ontvangen.

Voor een test om naar het buitenland te gaan (ook wel een reistest genoemd) kunt u zich begeven naar het AZ Sint-Jan of het AZ Sint-Lucas. Deze procedure geldt ook indien uw werkgever om een test vraagt (los van een hoog risicocontact) of indien u voor uw hobby, zoals de sportvereniging, een test nodig hebt.

 • AZ Sint-Jan: Staalafname elke werkdag van 08.00 tot 16.45 uur op de COVID-19-screeningsafdeling op de
  eerste verdieping (route 127). (Niet in de container aan het spoed!)
  (Niet op zaterdag en zondag)   
  • Bij aankomst in het ziekenhuis meld je je aan bij de inschrijvingskiosk en kies je op het scherm voor
   ‘COVID-19-test’.
   Deze test wordt niet vergoed door het RIZIV, de kostprijst van ongeveer 47€ wordt aangerekend aan de reiziger.
   Ga niet meteen naar de COVID-19-screeningsafdeling maar betaal eerst aan het onthaal van het
   ziekenhuis. Met het bewijs van betaling ga je naar de screeningsafdeling. De verpleegkundige vraagt
   je rijksregisternummer en identiteitskaartnummer en noteert het op het aanvraagformulier. 
  • Resultaten zijn over het algemeen binnen de 24 uur gekend. 

 

 • AZ Sint-Lucas: U kan in het AZ Sint-Lucas terecht voor een PCR-test en een antistoffentest. Staalafname in het laboratorium is dagelijks mogelijk, steeds van 9.00u tot 12.00u. Deze staalafname is zonder afspraak.

  U meldt zich aan bij de kiosk in de inkomhal via de knop "PCR test voor toeristen". Met uw volgnummer meldt u zich bij de inschrijvingsbalies, net voorbij de kiosk. Via route D 172 begeeft u zich naar het laboratorium.

   

  Voor dringende PCR-testen in het weekend contacteert u de telefooncentrale op het nummer 050 36 91 11. Antistoffentesten zijn niet mogelijk in het weekend. Indien u zowel een PCR-test als een antistoffentest nodig heeft, is het mogelijk dat u zich twee keer moet aanbieden.

   

  Voor de test en de afname betaalt u voor een PCR-test €70 op weekdagen, €90 in het weekend en op feestdagen.

  Voor een antistoffentest betaalt u €9,6. Het ziekenfonds betaalt dit bedrag niet terug voor de bovenvermelde indicaties.

  De resultaten zijn gekend binnen de 24 uur.

   

 

 • AZ Zeno Knokke-Heist: Staalafname in het laboratorium, enkel voor mensen die géén symptomen vertonen en een voorschrift van de huisarts voor een test meebrengen. Elke dag, ook in het weekend, van 9u tot 12u zonder afspraak. 

Wat als ik terugkeer uit het buitenland of reis naar België? 

 

Je vult het passagier lokalisatie formulier  (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomst in België. Dit formulier berekent op basis van je antwoorden hoeveel risico je loopt op corona. 

Daarna ontvang je, indien je risico op besmetting hebt gelopen waar je op reis was, 2 sms'en:

- De eerste sms zal je vragen om in quarantaine te gaan bij thuiskomst gedurende 7 dagen. Indien je van thuis kunt werken moet je dit doen. Wanneer dat niet mogelijk is, moet je thuis blijven en een quarantaineattest vragen via: https://quarantaine.info-coronavirus.be/nl   

- De tweede sms zal een CTPC code bevatten, hiermee kan je op deze site een een test boeken. Deze moet plaatsvinden de eerste dag na je terugkomst

- Indien deze test negatief is krijg je op dag 5 een derde sms met een CTPC code, hiermee kunt u opnieuw een test boeken die moet plaatsvinden op de 7de dag na thuiskomst. Wanneer deze negatief is mag je uit quarantaine. 

Krijg je tijdens je quarantaine symptomen dan moet je contact opnemen met je huisarts en word je tussentijds getest. 

Belangrijk: Nieuwe maatregel sinds 18/01: Mensen die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk worden getest op dag 1 en dag 10 (i.p.v. dag 7) en moeten dus ook zolang in quarantaine.

 

 

Heb je geen Belgische nationaliteit en kom je naar België uit rood gebied? Bij aankomst in België is een  negatieve Covid-test van minder dan 48 uur oud noodzakelijk.

Deze maatregel geldt ook voor mensen die werken in België en in het buitenland wonen.

Quarantaine is verplicht tot een test wordt afgenomen. Dit moet via de werkgever geregeld worden in overleg met de arbeidsgeneesheer. 

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag?

Klik hier
Deze website kwam tot stand met de medewerking van