Wat indien ik een test nodig heb om naar het buitenland te gaan?

 

Op heden is er nog geen regeling waarmee de gratis reistesten kunnen uitgevoerd worden. Tot hieromtrent regels zijn zullen alle reistesten betalend blijven.

Er is ook nog geen officiële regeling om attesten af te leveren voor negatieve sneltesten, tot dit mogelijk is blijven wij enkel werken met pcr testen

 

Reistesten zijn tegenwoordig mogelijk in onze testcentra:

  • In de centra te Daverlo en te Knokke mits een ctpc code die u via de huisarts kunt ontvangen. (Deze kan binnenkort ook aangemaakt worden via mijngezondheid.be, via deze website zult u vanaf 1 juli ook de gratis reistesten kunnen aanvragen.)
  • Zonder afspraak in het centrum te Daverlo tussen 13u en 15u30, hiervoor hoeft u ook geen ctpc code te hebben maar kunt u zonder afspraak doorkomen. Dit is ook mogelijk voor mensen uit de regio rond Brugge

Bij uw aankomst kunt aangeven op welk mailadres u het attest wenst te ontvangen. De factuur van €55 ontvangt u achteraf via de post. 

 

In knokke kunnen mensen ook gaan naar het AZ Zeno Knokke-Heist: Staalafname vindt plaats in het laboratorium, enkel voor mensen die géén symptomen vertonen en een voorschrift van de huisarts voor een test meebrengen. Elke dag, ook in het weekend, van 9u tot 12u zonder afspraak. 

Wat als ik terugkeer uit het buitenland of reis naar België? 

 

Je vult het passagier lokalisatie formulier  (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomst in België. Dit formulier berekent op basis van je antwoorden hoeveel risico je loopt op corona. 

Daarna ontvang je, indien je risico op besmetting hebt gelopen waar je op reis was, 2 sms'en:

- De eerste sms zal je vragen om in quarantaine te gaan bij thuiskomst gedurende 7 dagen. Indien je van thuis kunt werken moet je dit doen. Wanneer dat niet mogelijk is, moet je thuis blijven en een quarantaineattest vragen via: https://quarantaine.info-coronavirus.be/nl   

- De tweede sms zal een CTPC code bevatten, hiermee kan je op deze site een een test boeken. Deze moet plaatsvinden de eerste dag na je terugkomst

- Indien deze test negatief is krijg je op dag 5 een derde sms met een CTPC code, hiermee kunt u opnieuw een test boeken die moet plaatsvinden op de 7de dag na thuiskomst. Wanneer deze negatief is mag je uit quarantaine. 

Krijg je tijdens je quarantaine symptomen dan moet je contact opnemen met je huisarts en word je tussentijds getest. 

Belangrijk: Nieuwe maatregel sinds 18/01: Mensen die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk worden getest op dag 1 en dag 10 (i.p.v. dag 7) en moeten dus ook zolang in quarantaine.

 

 

Heb je geen Belgische nationaliteit en kom je naar België uit rood gebied? Bij aankomst in België is een  negatieve Covid-test van minder dan 48 uur oud noodzakelijk.

Deze maatregel geldt ook voor mensen die werken in België en in het buitenland wonen.

Quarantaine is verplicht tot een test wordt afgenomen. Dit moet via de werkgever geregeld worden in overleg met de arbeidsgeneesheer. 

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag?

Klik hier
Deze website kwam tot stand met de medewerking van